Dit grasgevoerde Jersey rundvlees is afkomstig van de stierkalveren van het biologisch melkveebedrijf De Groote Voort uit Lunteren. Hier wordt de rauwmelkse Remeker boerenkaas gemaakt van Jerseymelk.

Sinds 2004 wordt op dit bedrijf geen enkele antibiotica gebruikt, de koeien houden de hoorns en de vaarskalveren blijven 3 weken bij de eigen moeder.

De Jersey koe is klein, rank en schrander en geeft speciale melk waarmee erg goed kaas te maken is. Maar ook het vlees van de koeien is bijzonder, het vlees is gemarmerd en heeft een uitgesproken smaak.

Het probleem van de Jersey stierkalveren
Op biologische boerderijen worden jaarlijks vrouwelijke en mannelijke kalveren geboren, gemiddeld altijd 50% / 50%. De vrouwelijke kalveren blijven veelal op het eigen bedrijf om later zelf ook weer een kalf te krijgen en te worden gemolken.

De stierkalveren hebben echter geen functie op de bedrijven, de volwassen koeien worden weliswaar gedekt door de stier maar dat is helaas slechts voor een enkeling weggelegd. De reguliere kalverhandel heeft ook geen interesse in de stierkalveren omdat ze relatief klein zijn en langzamer groeien dan hun dikbilvriendjes.

No waste
Daarom werden de stiertjes afgemaakt. De boeren vinden dit onaanvaardbaar maar hebben geen goed alternatief, omdat bijna niemand de stierkalveren wil hebben.

Door ons initiatief loopt dit nu anders en is er Jersey rundvlees beschikbaar. Het is mals en mager vlees met veel smaak.

De stierkalveren worden bij pleegmoederkoeien gehouden tot 3 a 4 maanden leeftijd. De dieren lopen op natuurterreinen in de Bilt van Landgoed Vollenhoven en Utrechts Landschap. De slachtleeftijd is minimaal 20 maanden en loopt langzaam op naar 24 maanden. De dieren lopen zoveel en zolang mogelijk buiten. Wij gebruiken natuurhooi en alleen biologisch gecertificeerd voer voor de dieren. In de stalperiode krijgen alle dieren deagelijks 40 soorten gedroogde kruiden.

Antibiotica worden niet gebruikt en in geval van ziekte gebruiken we homeopatische middelen.

Het levert een bijzondere kwaliteit rundvlees op:

*  hoog percentage intramusculair vet
*  de smaak van het Jersey vlees wordt vaak omschreven als ”de smaak van vroeger”
*  meer enkelvoudig onverzadigbaar vet dan vlees van andere koeienrassen
*  aantoonbaar erg mals
*  meerdere proefpanels beoordelen het Jerseyvlees positief vanwege de malsheid, sappigheid en smaak van het vlees.

Bent u op zoek naar iets bijzonders, laat het weten en daag de slager uit, neem hier contact op!