Foto
Het Jersey koeienras is een kleine lichtbruine melkkoe, oorspronkelijk afkomstig van het Kanaaleiland Jersey. De Jersey koe is klein, elegant en rank en geeft speciale melk waarmee erg goed kaas te maken is. Maar ook het vlees van dit ras is bijzonder. Het vlees is gemarmerd en heeft een uitgesproken smaak. Daarnaast is het vlees van onze dieren bijzonder omdat we ze zo veel mogelijk buiten houden, en de dieren dus veel bewegen. Het vlees is hierdoor dieprood van kleur en heeft een geconcentreerde smaak. Het dieet van onze dieren is gericht op gezondheid van het dier en bestaat uit gras, hooi, Keltisch zeezout en in de winter een biologische kruidenmuesli. Hierdoor bevat het vlees naar verhouding veel meer Omega-3 vetzuren. Het vet in het vlees is niet wit, maar soms bijna geel: een teken dat onze dieren op hun gemak heel veel gras hebben gegeten. En dat is niet alleen gezond, maar ook heel erg lekker!

Hier onder vindt u meer informatie waarom het zo bijzonder is, dat dit smaakvolle vlees juist van Jersey stieren komt en hoe wij de dieren houden en voeren.

Het probleem van Jersey stierkalveren
Om melk te geven, krijgt een koe elk jaar een kalfje. Op biologische boerderijen worden evenveel mannetjes als vrouwtjes geboren. De vrouwelijke kalveren blijven veelal op het eigen bedrijf om later zelf ook weer een kalf te krijgen en te worden gemolken.

De stierkalveren hebben geen functie op de bedrijven, de volwassen koeien worden weliswaar gedekt door de stier maar dat is helaas slechts voor een enkeling weggelegd. Normaliter worden deze stierkalveren afgemest voor het vlees. Maar... Jersey stierkalveren zijn zo klein van stuk, dat de reguliere kalverhandel geen interesse heeft in stiertjes van dit ras. Ze zijn niet alleen kleiner dan hun dikbilvriendjes, maar ze groeien ook nog eens minder hard.

Daarom worden de Jersey stiertjes afgemaakt en weggegooid. De boeren vinden dit onaanvaardbaar maar hebben geen goed alternatief, omdat bijna niemand de stierkalveren wil hebben... Behalve wij!

Onze manier om Jersey stierkalveren te houden
Wij sturen in onze bedrijfsvoering niet primair op groei van de dieren, maar op dierenwelzijn, waar de groei van het dier logischerwijze op volgt. Dit langzaam gegroeide, natuurlijk gehouden vlees is gezond en heerlijk en verantwoord om te eten.

De stierkalveren worden bij pleegmoederkoeien gehouden tot 3 a 4 maanden leeftijd. De slachtleeftijd is minimaal 20 maanden en loopt langzaam op naar 24 maanden. De dieren lopen op natuurterreinen in de Bilt van Landgoed Vollenhoven en Utrechts Landschap. De dieren lopen zoveel en zolang mogelijk buiten. Dit houdt onder andere in dat wij er naar streven om de grootste dieren op hoge gronden het jaarrond buiten te houden. Met bijvoeren en voldoende droge plekken en bomen om onder te schuilen, is dit voor de dieren het best. De dieren die in de winter op stal gaan, houden we in strohokken met voldoende ruimte voor natuurlijk gedrag en hun hoorns (wij onthoornen en castreren de dieren niet).

Wij gebruiken natuurhooi en alleen biologisch gecertificeerd voer voor de dieren. In de weilanden wordt alleen dierlijke mest gebruikt (geen kunstmest) en we werken zonder bestrijdingsmiddelen. Kruiden die de overhand krijgen in het weiland worden mechanisch bestreden. In onze weilanden is plaats voor en houden we rekening met weidevogels en wild die van nature in de weilanden te vinden zijn.

In de winterperiode krijgen alle dieren dagelijks een kruidenmuesli met 40 soorten gedroogde kruiden. Hierdoor blijven de dieren ook in de winter goed in conditie. Wij gebruiken nooit antibiotica (dus ook niet curatief). In geval van ziekten zoeken wij naar natuurlijke oplossingen zoals homeopathie.

Ons Jersey vlees en de leghennen is biologisch gecertificeerd is, SKAL nummer 107234.

Niet meer maar beter vlees eten
Het houden van Jersey stierkalveren op een natuurlijke manier levert een bijzondere kwaliteit rundvlees op. Met zorg gegroeid vlees, wat met smaak gegeten mag worden. Eet dus niet meer, maar beter vlees, want het vlees van onze stieren:
*  heeft een hoog percentage intramusculair vet, dus veel smaak
*  bevat meer enkelvoudig onverzadigbaar vet, hoog in Omega 3 vetzuren, dus gezond
*  wordt niet om het vlees gefokt, maar komt als bijproduct van melk en kaas ter wereld en heeft bij ons een verantwoord bestaan