
De vorm van landbouw van de bedrijven waar de Jersey stierkalveren vandaag komen is een natuurvriendelijke manier om voedsel te produceren. Op de extensieve (weinig koeien, veel grond) bedrijven hebben de koeien en jongvee (jonge koeien) volop de ruimte en is er in het grasland plaats voor kruiden. Op een van de bedrijven lopen de koeien zelfs in het bos!
De koeien eten een natuurlijk dieet van gras en kruiden en lopen minimaal 8 maanden per jaar buiten. In de winter staan ze binnen, in een ruime stal en kunnen ze in het stro liggen. De boeren doen enorm hun best zodat de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Hier hoort ook bij dat op sommige bedrijven de koeien de horens mogen houden en dat de kalveren in het begin bij de moeder mogen blijven.
Door het biologisch boeren krijgen planten en dieren tijd en ruimte om te groeien in een natuurlijk tempo.
Al deze factoren dragen bij aan een stukje uniek kalfs- of rundvlees van de Jerseykoe: natuurzuiver, gezond en met een uitgesproken smaak!
Denkt u tenslotte eens na over de uitspraak: "je bent wat je eet".
Wat betekent natuurlijk produceren?
Deze vorm van landbouw is een natuurvriendelijke manier om voedsel te produceren. Een gezonde en levende aarde is het uitgangspunt. Boeren in balans met de natuur is hierbij belangrijk. De doelstelling van de bedrijven is om natuurlijke en vooral gezonde producten als melk en vlees te produceren. De dieren leiden een mooi goed leven. Het evenwicht tussen dier en natuur zorgt daarnaast voor een betere kwaliteit vlees en melk.
Waarom is het vaak duurder?
Aan deze vorm van boeren hangt een prijskaartje. Dat heeft verschillende oorzaken: de koeien worden 100% biologisch gevoerd, de prijzen van het voer zijn flink hoger dan voor gangbaar voer.
Er mogen geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Dit betekent sommige kruiden die de overhand krijgen handmatig of mechanisch verwijderd worden (akkerdistel en ridderzuring). Deze vorm van boeren is daardoor arbeidsintensiever.
Omdat er geen kunstmest gebruikt wordt hebben de boeren een verminderde grasgroei in het land. Daardoor kan er minder geoogst worden per hectare. Door de lagere productie moeten er meer hectares bewerkt worden.
Het Jersey ras
De Jerseykoe is een kleine, lichtbruine koe afkomstig van het Kanaaleiland Jersey. Dit melkveeras is eeuwenlang geïsoleerd gehouden en veredeld op dit eiland tussen Engeland en Frankrijk. In de 19e eeuw is het met de kolonisering door met name Groot-Brittannië verspreid over de hele wereld. Het bleek een goede melkkoe onder extreme omstandigheden.
In de 20ste eeuw is de productie van dit ras verder verbeterd in landen als Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Denemarken. Dit zijn ook de landen waar de Jersey in grote aantallen voorkomt.
In Nederland zijn weinig boeren met Jerseys. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn hier veehouders mee aan de slag gegaan.
Vanaf 2000 staat de Jersey wereldwijd in een steeds grotere belangstelling. In werelddelen als Latijns Amerika en Afrika is de Jersey ook onder tropische omstandigheden goed te houden. Op kleine schaal wordt de Jersey hier gebruikt voor de zelfvoorziening van gezinnen. De Jersey kan goed tegen hitte en heeft geen krachtvoer nodig.
Bron: Nederlands Jersey Stamboek